Mosterdsoep,
Heerlijk! Op zondag avond hebben wij meestal soep met iets erbij. Laatst was ik eens aan het bedenken wat voor andere soepen ik maken kan. En bingo ! Mosterdsoep. Ik ben eens gaan zoeken naar wat voorbeelden en heb er uiteindelijk een eigen draai aan gegeven.
Ingrediënten circa 2 liter:
100 gram boter
120 gram bloem
2 liter groente bouillon
Halve ui
Een dunne prei
Peper en zout
Mosterd ( Ik koos voor de Hollandse mosterd grof en mild)
Een zak spekjes
Wat is een ''roux''?
Roux is een mengsel van boter en bloem. Dit is de basis van bijv. soep, saus en ragout.
De bereiding:
Pak een pan. Doe hier de boter in en zet het gas zachtjes aan. Snipper de halve ui en snijd de prei in ringen. Doe dit vervolgens ook in de pan en fruit de ui en prei aan. Als ze een beetje bruin van kleur zijn zet je het vuur uit een gooi je de bloem erbij in. Roer dit samen goed door zodat er een "roux'' ontstaat. Zet het weer terug op laag vuur en laat het geheel een beetje garen, doe dit ong. 2 min(niet vergeten te blijven roeren).
Als de roux gaar is doe je er ong. 2 liter koud water in. (Geen warm water want dat bind de soep niet). Pak een garde, en roer er goed doorheen. Doe dit totdat er geen klontjes meer zijn. Laat dit z'n 15 min lang op zacht vuur staan. Pak een andere pan en een wat grovere vergiet, zet de vergiet op de pan en gooi de soep er door heen.
Wat je nu hebt is een mooi gebonden soepje. Nu alles eruit is ga je de mosterd toevoegen. Wat ik er in gedaan heb is ongeveer 2 eetlepels mosterd. Dit heb ik gedaan omdat de soep dan niet te pittig word. Maak indien nodig de soep op smaak met wat peper en zout. Tot slot bak je spek op.
Pak een kom, doe de spek erin en dan de soep en je eten is klaar!
Maak jouw eigen website met JouwWeb